FRILUFTSGALAN 2017

FriluftsGalan 2017 delar ut priser till
Årets Friluftspersonlighet
Årets Friluftsprodukt
Årets Gräsrot.

Priset tilldelas en individ, grupp eller organisation som med sitt arbete gjort extraordinära insatser för friluftslivet.

Vinnare 2017: Angeliqa Mejstedt

Nominerad
ERIK AHLSTRÖM

Erik Ahlström har varit en profil i friluftsvärlden i många år, med multisporttävlingar och stiglöpning. I år har han skapat en helt ny folkrörelse med begreppet PLOGGA, plocka skräp och jogga. PLOGGA har Erik själv ägnat sig åt länge, en mindre skräpig natur ligger honom riktigt varmt om hjärtat, men i år har han lyckats sprida konceptet över hela landet. I sommar har det ploggats på massor av orter, samt i lokaltidningar och i TV4:s morgonsoffa, med en renare natur som följd.

Nominerad
KRISTOFER BJÖRKMAN

Naturen finns nära många men alltför få hittar dit. Detta såg Kristofer Björkman och har därför ägnat de senaste åren och all sin entreprenör-energi åt att skapa appen Friluftskartan/Outdoormap. Med envishet och övertygelse har han fått med sig både politiker och tjänstemän på tanken att samarbeta för att fler ska få ta del av de härliga naturområden som finns över hela landet. Med Naturkartan i telefonen blir friluftslivet så mycket tillgängligare.

Nominerad
ANGELIQA MEJSTEDT

Det började som en blogg, det växte till ett community. Nu inspirerar Vandringsbloggen massor av människor att ge sig ut och upptäcka naturen, till fots. Med tips, kunskap och inspiration lockar Angeliqa Mejstedt både nybörjare och erfarna vandrare till nya vänner, nya horisonter och nya äventyr. Många inspireras också av Angeliqas val att lämna kontorskarriären för att satsa på en friare livsstil närmare naturen, och skapa ett yrke av sitt friluftsintresse

Priset tilldelas den produkt som under året gjort friluftslivet mer njutbart, tillgängligt eller miljösmart.

Vinnare 2017: Rain Jacket from the Sea

Nominerad
ELDRIS

Vi visste inte att vi behövde ännu en kniv innan vi mötte Eldris från Morakniv, liten, snygg och med grym funktion. Att lyckas utveckla en så generisk produkt som en kniv är inte självklart. Med Eldris visar Morakniv att det går.

Nominerad
RAIN JACKET FROM THE SEA

Gamla fisknät som driver i haven ställer till stor skada för fisk och annat djurliv. Bättre att plocka upp dem, återvinna dem och göra bra regnplagg av dem istället. Tretorn har i år gjort Rainjacket from the sea, en pvc- och ftalat-fri jacka i återvunnen nylon från gamla fisknät. En funktionell produkt som också bidrar till renare hav.

Nominerad
REIMA GO

Hur lockar vi barn att röra sig mer? Jo, genom att leka och spela och utmana sig själva och varandra. Men utan att mäta, räkna och tävla. Reima skapade tillsammans med Suunto rörelsemätaren och appen Reima Go, som lockar barn och föräldrar att prata om den viktiga rörelsen och hjälpas åt att hitta nya roliga sätt att få till den, på både vardag och helg.

Priset tilldelas en individ, grupp eller organisation som med sitt arbete i det lilla och tysta skapar möjligheter för fler att upptäcka och njuta av friluftslivet i Sverige.

Vinnare 2017: Ewa Palm

Nominerad
EWA PALM

Friluftsliv ska vara för alla. Men alla barn fixar inte Skogsmulle på vanligt vis. Därför skapade Ewa Palm Funkismulle, Skogsmulle för barn som behöver extra stöd. På sina villkor och utifrån sina förutsättningar får barnen upptäcka och uppleva naturen, och såklart träffa Skogsmulle, som blir en trygg kompis i naturen. Träffarna i skogen blir ett andningshål för både föräldrar och barn.

Nominerad
ANDERS ANDRAE

Inget är omöjligt, i alla fall inte innan man provat. Anders Andrae sitter i rullstol men utmanar ständigt sig själv och naturen på nya äventyr. Genom sin förening Skogstur ser han också till att andra, som också har olika funktionshinder, får möjlighet att komma ut, på det sätt som är möjligt. Anders inspirerar bidar med sin kunskap för att skapa nya sammanhang och möjligheter för många vars möjligheter till friluftsliv annars är små.

Nominerad
SALAH BAIG

Salah Baig har gjort en snabb och imponerande resa från att hitta Friluftsfrämjandet genom Naturparkour till att själv bli ledare och ansvarig för Naturparkourverksamheten i Tyresö utanför Stockholm. Där inspirerar han andra, många unga och många nya i Sverige, till att komma ut, träffa nya vänner och hitta ett nytt och eget sammanhang, nära naturen.

TIDIGARE NOMINERADE OCH VINNARE

Friluftsgalan 2016 >>
Friluftsgalan 2015 >>